Četvrtak 14.01.2010.
11:34
Tanjug

Svaki peti u nemačkim kancelarijama biće stranac!?

 U Nemačkoj živi i radi 7 miliona stranaca
 
''Posebno su nam potrebni učitelji i vaspitači, koji imaju strano poreklo'', rekla je Bemer listu ''Rajniše Post'' i naglasila da u Nemačkoj svaki peti stanovnik ima strano poreklo i da taj odnos treba da se primeni u javnim službama.

Bemer je, takođe rekla da više zaposlenih, migracionog porekla, mora biti i u nemačkoj policiji, u vatrogasnim službama i komunalnoj upravi.

U Nemačkoj, koja ima 83 miliona stanovnika, živi više od 7 miliona stranaca, ali svaki peti stanovnik države, ima korene stranog porekla, pokazuje statistika. Najveći broj među strancima čine Turci, a pitanje ukupne integracije migranata u Nemačkoj je jedna od veoma aktuelnih tema i problem s kojima se nemačka vlada i društvo stalno suočavaju.

Na nemačkoj političkoj sceni bilo je i predloga da se formira ministarstvo za strance, ali i da se, na drugoj strani, uvedu kazne za one useljenike koji odbijaju proces integracije. Onaj ko ne posećuje kurseve nemačkog jezika, uprokos tome što to mu je to omogućeno, ne može ni očekivati da mu u punom obimu pristižu predviđena sredstva, a sankcije bi mogle da pogode i boravišni status, čulo se iz redova demohrišćana.

Tema integracije stranaca u Nemačkoj posebno je oživela posle izjave visokog političara Socijaldemokratske partije i člana uprave Savezne nemačke banke Tila Zaracina, koji je, prošle jeseni rekao da Turci osvajaju Nemačku isto onako kako su kosovski Albanci osvojili Kosovo-visokom stopom rađanja.

Zaracinova izjava da veliki brojTuraka i Arapa koji živi u Nemačkoj niti želi, niti je sposoban da se integriše, naišla je, međutim, tada na odobravanje većine Nemaca, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Emnid".

2024 © - Vesti online