Ponedeljak 26.03.2012.
05:55
Vestionline

''Šel'' ne može da plati naftu Iranu

Ovi izvori rekli su da "Šel" duguje veliku sumu iranskoj državnoj kompaniji NIOC za isporuke sirove nafte. Iznos od milijardu dolara odgovara ceni četiri velika tankera sa oko osam milijardi barela nafte.

Foto: Ilustracija

" 'Šel' ulaže velike napore da pronađe način za uplatu novca iranskoj državnoj naftnoj kompaniji. To je veoma osjetljivo i teško pitanje. Oni žele da ostanu u dobrim odnosima sa Iranom, ali ne žele da prekrše sankcije", rekao je jedan izvor.

"Šelov" portparol odbio je da komentariše ove navode. EU je pooštrila finansijske sankcije i uvela zabranu uvoza iranske nafte 23. januara, ali je dala kompanijama rok do 1. jula da se prilagode ovakvom režimu.

Sa dnevnim ugovorima za 100.000 barela nafte, "Šel" je drugi najveći iranski korporativni klijent zajedno sa francuskim "Totalom", a iza turskog "Tuprasa".

Direktor "Šela" Piter Voser izjavio je 7. marta da će kompanija preuzeti poslednje isporuke sirove nafte od Irana "u roku od nekoliko sedmica". Oštre američke i evropske finansijske sankcije već su stupile na snagu, sa ciljem da kazne Iran zbog nuklearnog programa te zemlje.

Industrijski izvori kažu da neki veliki kupci iranske nafte možda koriste "Islamsku banku Nur" iz Dubaija za uplate Iranu, ali nije poznato da li je to počeo da radi i "Šel".

2024 © - Vesti online