Ponedeljak 26.03.2012.
07:20
N. S. Preradović - Vesti

Novi svetski poredak (2): Kralj tranzicije

Jo kao student ušao u politiku: Milo Đukanović

Đukanović, ekonomista, bez dana radnog iskustva, krajem 1990. na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori izabran je za poslanika, a najmlađi premijer u Evropi postaje već naredne godine, na 29. rođendan.


Za vreme njegove vlasti Crna Gora je proglasila nezavisnost, a postreferendumsku Đukanovićevu eru obeležile su i optužbe kritičara da resursi Crne Gore stradaju u naletu nezajažljivih apetita političko-poslovne oligarhije koju je petostruki premijer ustanovio u dve decenije autokratske vladavine.

Dospeo je na 21. mesto najbogatijih državnika sveta.

Bivši premijer Crne Gore i aktuelni predsednik Demokratske partije socijalista oduvek je voleo da uživa u luksuzu, ali je nedavno iznenadio sve pojavivši se na jednom skupu sa platinastim satom švajcarske firme Brege Turbijon, vrednim 105.000 evra.

Pročitajte i:

 

Novi svetski poredak (1): Kriza rađa samo milionere


Fotografiju sata na Đukanovićevoj ruci objavile su podgoričke "Vijesti". U londonskom predstavništvu švajcarske kompanije pokazali su da Đukanović na ruci nosi sat iz kolekcije ''klasik grand komplikejšen''. Sat se, osim u platini, izrađuje i u varijanti od žutog zlata i nešto je jeftiniji. Vodootporan je na dubini od 30 metara i ručno se izrađuju u Švajcarskoj.

Istraga zbog šverca


S mesta premijera iznenada je odstupio krajem pretprošle godine, ali je ostao na čelu svoje stranke. Prema neslužbenim informacijama, otišao je zbog istraga koje su se protiv njega vodile u Italiji povodom učešća u organizovanju šverca cigareta. Kad su se istrage približile Đukanoviću, on se povukao s premijerskog mesta. Mnogi su njegov odlazak upoređivali s odlaskom hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Sutra - Novi svetski poredak (3): Osvanuo na Vikiliksu

2024 © - Vesti online