Ponedeljak 26.03.2012.
05:14
Danas

Kacin: Dražina rehabilitacija bila bi udaljavanje od EU

"Rehabilitacija generala Mihailovića verovatno ima direktne veze sa evropskim integracijama Beograda, jer je reč o vođi kolaboracionističkog pokreta što može samo da nanese štetu imidžu Srbije", rekao je Kacin za sutrašnje izdanje lista "Danas".

Rehabilitacija loša po imidž Srbije: Jelko Kacin

On je kazao da bi eventualna rehabilitacija Draže Mihailovića mogla da stvori posebno negativne odnose sa susednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije" i da bi onemogućila istinsko pomirenje.

Kacin je rekao da ga zabrinjava "evidentan pokušaj promene sistema vrednosti" i dodao da je posleratna Evropa izgrađena na antifašističkim vrednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja "korak u suprotnom smeru".

Upitan da li bi Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao da pravi probleme Beogradu u daljim evropskim integracijama, Kacin je rekao da će se to pokazati u narednom periodu, ali da eventualno odustajanje od rehabilitacije treba da se uradi zbog građana Srbije i afirmacije evropskih vrednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države.

Kacin je ocenio da se Zakon o rehabilitaciji zloupotrebljava jer je, kako je naveo, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine sa pojedinih nacionalnih grupa i žrtava uspostavljanja komunističke vlasti.

"Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi", rekao je Kacin.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine. Ove sedmice održano je jedno od ročišta, a proces će biti nastavljen 11. maja.

2024 © - Vesti online