Nedelja 25.03.2012.
20:27
RTS

Avganistan: Žrtva američkog vojnika vredi 50.000 $

Robert Bejls u rastrojstvu pobio žene i decu

Porodice 17 ubijenih primile su juče novac u kancelariji guvernera provincije Kandahar, potvrdio je član provincijskog saveta Aga Lalaj i dodao da je svaka ranjena osoba u masakru dobila po 11.000 dolara, prenela je agencija AP.

Pročitajte još:

 

Sredstva je obezbedila Američka vojska, rekli su zvaničnici, dodajući da su američki vojni oficiri, predstavnici lokalne samouprave i plemenske starešine bili prisutni na ceremoniji.

Narednik američke vojske Robert Bejls (38) koji je, navodno, doživeo nervni slom, napustio je vojnu bazu oko tri sata iza ponoći 11. marta u provinciji Kandahar, ušao u tri obližnje kuće i pucao na Avganistance koje je zatekao. Ubio je devetoro dece i tri žene od ukupno 16 žrtava te noći i zapalio tela nekih ubijenih. Od posledica ranjavanja kasnije je jedna osoba preminula.

Američki narednik se sada nalazi u vojnom zatvoru Fort Livenvort u Kanzasu na srednjem zapadu SAD-a, gde se očekuje da, posle okončanja istraga, bude podignuta optužnica za jedan od najtežih zločina koji je počinio neki pripadnik međunarodnih snaga u Avganistanu.

2024 © - Vesti online