Nedelja 25.03.2012.
14:56
Beta

Kinezi šalju žene u svemir

Od sedam članova tima troje će biti izabrano da lete na letilici Šendžu-9 koja će se u orbiti spojiti sa modulom Tjangong-1, i tamo će sprovoditi naučne eksperimente, rekao je Li Vej, jedan od konstruktora letilica iz kineske kompanije za svemir i tehnologiju.

Foto: Ilustracija

Dve žene astronauta, izabrane su među 15 žena, sve trenirani piloti borbenih aviona, morale su pored drugih kriterijuma da ispunjavaju kriterijume da su udate i da su prirodnim putem rodile decu, saopštio je juče časopis Spejs internešenel koji izdaje Kineska akademija za svemirsku tehnologiju. Njihova imena biće kasnije saopštena.

One takođe ne smeju da imaju ožiljke, niti neprijatan miris tela. Zamenik urednika časopisa Pang Džihao rekao je da one ne smeju da imaju ni jedan pokvaren zub, jer i najmanji nedostatak bi mogao da izazove velike probleme u svemiru.

Pang je rekao da bi ožiljak mogao da se otvori i počne da krvari u svemiru, a neprijatan miris tela bi mogao da se pojača u skučenom prostoru letilice. Su Sjanrong, profesor u Opštoj bolnici vojne baze PLA rekao je da žene astronauti moraju da budu udate i da su rodile dete prirodno da bi se osiguralo da su njihovo telo i mentalno stanje dovoljno zreli.

Žene kandidati kao i muškarci za misiju Šendžu-9 su izabrani među pilotima borbenih aviona. Još 45 astronauta, 15 žena i 30 muškaraca izabrani su da budu zamene.

Valentina Tereškova iz Sovjetskog Saveza bila je prva žena koja je putovala u svemir 1963 godine. Američka svemirska agencija NASA je godinama isključivala žene iz svemirskog programa, prva Amerikanka koja je otišla u svemir bila je Seli Rajd 1983. godine.

2024 © - Vesti online