Nedelja 25.03.2012.
09:52
Vestionline

Kraj 100-dnevne žalosti za Kim Džong-Ilom

Komemoracija se podudara sa planovima Severne Koreje da lansira satelit u svemir na raketi dugog dometa idućeg meseca, što bi, kako upozoravaju Sjedinjene Države, moglo da ugrozi nedavno postignut sporazum SAD-Severna Koreja prema kome Amerika šalje pomoć u hrani u zamenu za moratorijum na nuklearne i raketne probe.

Ujedinjuje naciju: Kim Džong-Un

Državni mediji prikazali su desetine hiljada ljudi okupljenih u Pjongjangu da odaju počast Kom Džong-Ilu, dugogodišnjem vođi koji je umro od srčanog udara 17. decembra. Glavni zvaničnici su držali govore u kojima su hvalili preminulog vođu u obećavali lojalnost njegovom nasledniku.

"Moramo se ujediniti, ujendiniti ponovo iza dragog druga Kim Džong-Una", rekao je premijer Coe Jong-rim sa balkona na kome su stajali Kim-Džong Un i drugi zvaničnici.

Ministar za oružane snage Kim Jong Čun je rekao da će njegova vojska postati "puške" i "bombe" da štite Kim Džong-Una svojim životima.

Američki predsednik Barak Obama koji je tokom vikenda stigao u posetu Južnoj Koreji posetio jako obezbeđenu granicu između dve Koreje. Obama će učestvovati na međunarodnom samitu o nuklearnoj bezbednosti u ponedeljak i utorak u Seulu, i mada Severna Koreja nije zvanično na dnevnom redu tog samita, očekuje se da će planovi Pjongjanga o lansiranju satelita dominirati u razgovorima između Obame i drugih lidera.

Severna Koreja je najavila da će ispalilti raketu sa satelitom za posmatranje oko 15. aprila, u okviru proslave stogodišnjice rođena osnivača Severne Koreje Kim Il-Sunga. Vašington smatra da Severna Koreja koristi lansiranje takvih satelita da bi prikriveno isprobala sisteme raketa za nuklearno oružje koji bi mogli da pogode Aljasku i dalje.

2024 © - Vesti online