Subota 24.03.2012.
21:33
Beta

Ljimaj kandidat za predsednika Tačijeve stranke

Fatmir Ljimaj pred haškim tribunalom
 

Nakon tri dana u kućnom pritvoru, Ljimaj je obavio više konsultacija sa pojedincima iz vrha DPK i dobio otvorenu podršku da postane Tačijev protivkandidat.

Podršku Limaju prvi je dao Jakup Krasnići, generalni sekretar DPK i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta. Ova inicijativa, kako se saznaje, posledica velikog uticaja koji Ljimaj ima među bivšim pripadnicima OVK, koji su mu po odlasku u Haški tribunal pritekli u pomoć skupljanjem donacija za plaćanje advokata i odbrane.

Isto su uradili i u procesu koji je vođen po optužnici tužioca Euleksa Mauricija Salustra, što se tumači kao posljedica njegovog velikog uticaja kod Albanaca, jer potiče iz jednog od najačih uporišta albanskih ekstremista - iz sela Banje nadomak Mališeva, najjačeg uporišta bivše OVK.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj biti uhapšen ukoliko napusti područje Kosova, jer je Srbija za njim raspisala poternicu zbog ratnih zločina. On je ponovio da odluka suda u Prištini da pusti Limaja na slobodu pokazuje da ne postoji politička volja da se procesuiraju zločinci.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije od aprila 2009. godine vodi istragu protiv pripadnika takozvane OVK zbog sumnje da su u Klečki počinili više ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima. Prema saznanjima iz istrage, u Klečki je bio krematorijum, u kojem su pripadnici OVK spaljivali Srbe i Albance nelojalne OVK.

Predsedavajući sudija Okružnog suda u Prištini naredio je pre nekoliko dana puštanje na slobodu Fatmira Ljimaja i još devetorice pripadnika bivše OVK koji su optuženi za slučaj "Klečka".

U vreme za koje se optužuje da je počinio zločine Ljimaj je bio komandant jedinice OVK "Kumanova". Ljimaju je za ratne zločine jednom već suđeno u Haškom tribunalu, ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

2024 © - Vesti online