Subota 24.03.2012.
19:52
Srna

Veljović: Hapsićemo i po Srbiji

Direktor policije: Milorad Veljović
 

Komentarišući hapšenje osam osoba u Hrvatskoj zbog sumnje da su povezani sa falsifikovanjem i trgovinom hrvatskim pasošima, Veljović je rekao da je reč o licima koja su radila u institucijama Hrvatske, ali i van Hrvatske, koja su izdavala dokumenta, pre svega putne isprave.

"Posle završetka istrage koju provodi hrvatska policija, doći će i do lišavanja slobode nekih lica iz Srbije", rekao je Veljović, navodeći da je činjenica da su takve putne isprave koristili srpski kriminalci Luka Bojović, Sretko Kalinić, Miloš Simović i pripadnici Šarićevog klana.

Naručioci su, dodao je on, uglavnom kriminalci iz srpskog podzemlja, ali zbog istrage nije mogao davati detaljnije informacije.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Mreža" koja je dugo bila pripremana, a za njen početak, kako navode hrvatski mediji, čekao se ulazak ključnog čoveka, državljanina BiH, u Hrvatsku. Taj čovek je, navode mediji, bio glavni posrednik u prodaji pasošima pripadnicima "zemunskog klana", ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore.

Povod za akciju "Mreža" bila su nedavna hapšenja pripadnika zemunskog klana u Španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, kod kojih su nađeni hrvatski pasoši.

Hrvatski mediji prenose da su uhapšene osobe koje su učestvovale u izdavanju hrvatskih pasoša pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog podzemlja.

Među privedenima su, kako pišu hrvatski mediji, policijski službenici, zaposleni u administraciji MUP-a, kao i članovi diplomatskih misija i konzularnih predstavništva iz Sarajeva i Tuzle.

Sumnja se da su oni u poslednjih nekoliko godina izdali pasoše za stotinu osoba, koje su, između ostalih, završile i kod pripadnika tzv. zemunskog klana, a cena dokumenata navodno se kretala od 10.000 do 50.000 evra.

Hrvatski dokumenti poslednjih godina su u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal, a Prvi tragovi otkriveni su nakon što su kod Sretka Kalinića pre dve godine nađena dva originalna hrvatska pasoša, jedan na ime Drago Sesar, a drugi na ime Milivoj Mandić.

Hapšenjem "zemunaca" otkriveno je da svi imaju pasoše koji su izdati u Brčkom.

2024 © - Vesti online