Subota 24.03.2012.
00:47
Beta

Pusić: Srbija šteti sebi rehabilitacijom Draže

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić
 

"Što se tiče moguće rehabilitacije četničkog vojvode Draže Mihailovića i ako to zaokupi srpsku javnost i u ovo predizborno vreme najviše će nastradati Srbija", rekla je Pusić, koja je u Briselu bila na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Hrvatska ministarka je rekla da pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića predstavlja pokušaj redefinisanja sopstvenog identiteta od čega niko u regionu nije bio imun, ali je upozorila da je svako ko je to radio imao najviše štete.

"Srbiji želim da izbegne taj problem", rekla je ona na pitanje kako bi eventualna rehabilitacija Mihailovića uticala na odnose Hrvatske i Srbije.

U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

2024 © - Vesti online