Petak 23.03.2012.
20:30
Vestionline

Po kućama proveravaju ko ima vaške

Kada jedno dete dobije vaške velika je verovatnoća da će i ostala iz grupe

"Kada su obavestili da deca imaju vaške, mi smo ih tretirali i dobili čak i potvrdu lekara da ih nemaju. Potom su poslati kući iz vrtića, posle čega smo ponovo kupili preparate, ali decu su ponovo poslali kući. Pravi šok usledio je kada su došli iz Zavoda i tražili da nas pregledaju, ja ne znam možete li zamisliti tu sramotu. Nikada ranije nisam ni čula da idu po kućama", ispričala je jedna ogorčena majka.

Posle ove posete svi ukućani morali su da se podvrgnu čišćenju od vašaka, a zatim da odu kod lekara kako bi dobili potvrde da su očišćeni od parazita.

U hrvatskom Zavodu za javno zdravlje kažu da nemaju praksu da izlaze na teren, ali s obzirom na sumnju vaspitačice obavljen je pregled članova domaćinstva i to pošto su upozoreni da problem vašaka u ovim porodicama traje već dva meseca.

"Posle tog vremenskog razdoblja moguće je da pređe u epidemiju i naš je zadatak da iskontrolišemo sve koji dolaze u kontakt s obolelom osobom, iako ponavljam da mi zbog vašaka inače ne izlazimo na teren. Problem vašaka u vrtićima i školama događa se, ali nismo imali slučajeva da smo obavljali tretiranje u bilo kojoj takvoj ustanovi, odnosno u porodici", kažu u Zavodu.

2024 © - Vesti online