Petak 23.03.2012.
16:21
Beta

Josipović: Draža je ratni zločinac

Kad su se četnici borili protiv Nemaca: Ivo Josipović

"Taj proces, ako se završi kako mediji najavljuju, značiće veliki korak unazad u odnosu prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu", ukazao je Josipović novinarima u Zagrebu i dodao da ipak treba sačekati kraj procesa u beogradskom Višem sudu.

Predsednik je rekao da je postupak za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svetskog rata u suprotnosti s činjenicama: "On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret".

Predsednik je rekao da zna za mnogo slučajeva u kojima su četnici učestvovali u bitkama zajedno s Nemcima, Italijanima i ustašama protiv partizana, i vršili pokolje cilvinog stanovništva i u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi. On je dodao da ne zna za neku značajniju bitku četnika protiv Nemaca, Italijana ili ustaša.

"Samo jedna značajnija bitka bila je posle rata između četnika i ustaša kod Banjaluke, ali su se na kraju zajedno povlačili i spasavali glavu", rekao je hrvatski predsednik.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković danas u Zagrebu nije želeo da komentariše moguću rehabilitaciju Mihalovića. Na pitanje novinara Marković je rekao da neće da komentraiše sudske procese koji su u toku.

2024 © - Vesti online