Petak 23.03.2012.
14:21
Beta

Božidar Đelić kandidat za predsednika EBRD

Božidar Đelić se ne nada mnogo mestu predsednika

"Velika je čast za mene i moju zemlju što sam kandidat za jednu od najvažnijih funkcija u međunarodnim finansijama", rekao je Đelić.

On je istakao da ne treba imati prevelika očekivanja od te kandidature jer su mu protivkandidati iz zemalja Evropske unije - Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske.

Predsednik EBRD će biti biran sredinom maja, a o kandidatu će se izjašnjavati svih 66 akcionara te banke. Sadašnji predsednik Tomas Mirou na toj funkciji je od juna 2008. godine.

Đelić je u decembru prošle godine podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije, jer Srbiji nije odobren stutus kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Posle toga njega je EBRD izabrala za člana savetodavne grupe "Od tranzicije ka tranziciji" koja pruža pomoć novim arapskim vladama u demokratskim i ekonomskim reformama.

Đelićeva kandidatura prosleđena je iz Srbije, pošto je procenjeno da će imati podršku određenog broja akcionara EBRD koji cene njegov dosadašnji stručni angažman u finansijskim institucijama i sprovođenju reformi u Poljskoj, Rusiji, Rumuniji i Srbiji.

"Ostajem posvećen parlamentarnim izborima u Srbiji i nastaviću aktivno učešće u predizbornoj kampanji i svim aktivnostima vezanim za evropsku budućnost Srbije", rekao je Đelić koji je na 19. mestu je izborne liste DS-a "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Đelić je posle demokratskih promena u Srbiji bio ministar finansija u Vladi Zorana Đinđića, na čiji poziv je došao u Srbiju. Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je potpredsednik Vlade Srbije. Nakon vanrednih izbora 2008. godine bio je potpredsednik Vlade za evropske integracije, a funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj u istoj vladi obavljao je do marta 2011. godine kada je razrešen dužnosti.

2024 © - Vesti online