Petak 23.03.2012.
11:45 >> 12:46h
Beta

"Draža Mihailović - sramota Srbije"

"Nacistički sluga ratni zločinac, Draža Mihailović - sramota Srbije", piše na plakatu, sa preškrabanom fotografijom Mihailovića.

"Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljude. Istinu ne možete falsifikovati", navodi se na plakatima, koji su izlepljeni po celom gradu.

Pred Višim sudom u Beogradu danas se nastavlja postupak  rehabilitacije Draže Mihailovića.

"Antifašisti širom Srbije preduzeće akcije protiv ovakve bruke i sramote. Država je pro-fašistička ali ljudi nisu. Nema predaje!", navodi se na internetskom sajtu Antifašističke akcije.
 

Ta organizacija je navela da su četnici Draže Mihailovića i takozvana Jugoslovenska vojska u otadžbini imale za cilj da oružanom akcijom i terorom u saradnji s okupatorom podrže okupaciju i uguše oružani ustanak i oslobodilačku borbu srpskog i ostalih naroda Jugoslavije.

Protesti u Beogradu

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Predstavnica "Žena u crnom" Staša Zajević rekla je da rehabilitacija Dragoljuba Mihajlovića "označava ukupnu rehabilitaciju zločinačke ideologije i prakse Ravnogorskog četničkog pokreta".

Ona je optužila vlast u Srbiji da rehabilitacijom "osvedočenog saradnika okupatora ponižava brojne nevine žrtve terora njegovih jedinica i pokušava da anulira dostignuća antifašističke borbe".

"Umesto rehabilitacije moraju da se primenjuju zakoni, da se zabrane oni koji u Srbiji danas pokazuju fašističke ideje", rekla je Zajović.

2024 © - Vesti online