Petak 23.03.2012.
09:18
Beta

"Buduća vlada će biti ista kao i ova"

 Upitan da li očekuje da lično sastavlja buduću Vladu Srbije, Petrović je kazao da nije razmišljao ni razgovarao o tome
 

"Ne vidim ni dve kombinacije (za formiranje buduće vlade). Očekujem da će vlada biti kao i ova, da će biti sastavljena od DS i naših političkih partnera. Nije moguća koalicija sa SNS-om, jer ih ništa što su činili u ove četiri godine nije kvalifikovalo kao nekog s kim možemo ozbiljno da sarađujemo na evropskom putu Srbije", rekao je Petrović za Radioteleviziju Pink.

On je naveo da predstavnici SNS-a nisu učinili ništa da olakšaju harmonizaciju Srbije sa EU, da nisu glasali ni za jedan zakon i da su, kako je rekao, imali rigidan stav koji je verbalno promenjen jer je očigledno da građani Srbije vide bolji život u EU.

Govoreći o sinoć iznetom stavu Unmik-a da neće moći da organizuje lokalne izbore na Kosovu, on je naveo da Srbija ima jako tešku debatu sa Unmikom, ali da to nije ni prvi ni poslednji put.

"Sve ove godine unazad imamo otvorena pitanja. Mi ove stvari rešavamo mirno diplomatski i staloženo. Rešenja moraju da budu u interesu svih i Srba i Albanaca i siguran sam da ćemo pronaći najbolju moguću soluciju", rekao je potpredsednik DS-a.

On je ponovio i da će predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić odluku o raspisivanju predsedničkih izbora doneti sagledavajući državne interese.

"Siguran sam da neće doneti odluku koja može bilo kako povećati rizik za državu i građane od bilo kakve destabilizacije. Imamo dosta složena pitanja oko lokalnih izbora na Kosovu i siguran sam da će predsednik sagledavajući sve odlučiti u državnom interesu pre svega, pa onda imati u vidu i da li je pravi trenutak da imamo sve izbore na Đurđevdan", rekao je Petrović.

On je izrazio očekivanje i da će tokom ove godine Srbija ostvariti sve potrebne dogovore za početak pregovora sa EU o članstvu Srbije. Kako je istakao, Srbija je dobijanjem statusa kandidata dobila "jednu vrstu sertifikacije" da je dobro mesto za ulaganje.

"Mi smo prošle godine imali ulaganja više nego Slovenija, Hrvatska, Bosna i Mađarska zajedno. Imali smo dve milijarde evra stranih investicija ulaganja, a očigledno je da će ova godina biti bolja od prethodne", naveo je Petrović

2024 © - Vesti online