Četvrtak 22.03.2012.
11:14 >> 13:53h
Srna

Počelo suđenje Draganu Paravinji

Policajci uvode vezanog Paravinju u sud


Sud je udovoljio zahtevu Županijskog državnog tužilaštva i porodice Bilić da suđenje bude zatvoreno za javnost. Sam Paravinja tražio je da rasprava bude javna. Veće je zabranilo i objavljivanje bilo kakvih informacija do kraja suđenja.


S obzirom na prirodu krivičnog dela, očekuje se da će biti iznete intimne pojedinosti iz života oštećenih, pa je zbog toga isključena javnost iz tog postupka, obrazložila je sudija Nives Nikolac, koja predsedava Sudskim vijećem.


Paravinja bi danas opet trebalo da se izjasni o krivici. Njega po službenoj dužnosti zastupa advokat Ankica Giljanović, pošto je na pripremnom ročištu 1. marta zatražio promenu advokata tvrdeći da nije zadovoljan radom svog dotadašnjeg branioca po službenoj dužnosti Branka Baice.


Nakon što su sudnicu napustili novinari i snimatelji, sudija je saslušala prve svedoke, Milku Bilić, majku nestale Antonije Bilić, a zatim i Marka Rančića. Današnjem ročištu prisustvovala je porodica Bilić, ali i Paravinjin otac Obrad.


Dragan Paravinja je na samom početku suđenja nastavio da sabotira postupak. "Nisam saglasan da počne rasprava. Niste mi omogućili telefonski poziv, pa ne znam jesam li dobio advokata po ličnom izboru. Želim izuzeće ovog suda", rekao je Paravinja.
 

Potrage za telom nesrećne Antonije bez rezultata

Dragan Paravinja se tereti da je ubio Antoniju Bilić, kojoj se svaki trag gubi 7. juna prošle godine na Čikolskom mostu. Tragovi njene krvi i vlasi pronađeni su u Paravinjinom kamionu, a on je posle bekstva iz Hrvatske u BiH policiji priznao ubistvo.


Po izručenju Hrvatskoj, Paravinja je tvrdio da nije ubio Antoniju Bilić i da je njegovo priznanje iznuđeno. Potrage za telom Antonije Bilić, od kojih je najveći broj bio u selu Bilišani gde je Paravinja živio poslednjih nekoliko godina, nisu donele nikakve rezultate.

Već osuđivan i u BiH i u Srbiji

Zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine Paravinja je osuđen pred sudom u Sokocu na dve godine i deset meseci, dok je u Srbiji za isto krivično delo bio osuđen na četiri godine i pet meseci zatvora. Paravinja je u Hrvatskoj nesmetano godinama vozio kamion, iako se znalo da je osuđeni silovatelj i nije mogao da bude izručen Srbiji jer ima hrvatsko državljanstvo.

2024 © - Vesti online