Četvrtak 22.03.2012.
01:48
Beta

Ombudsman Crne Gore za gej brakove

Gej brakovi postaju realnost u Crnoj Gori?

Crnogorska vlada je, podseća "LGBT Forum Progres", u pregovorima sa civilnim sektorom iz oktobra prošle godine usvojila zaključak kojim podržava donošenje Zakona o pravima partnera u istopolnim zajednicama.

Ova nevladina organizacija navodi da "za sada" sedam evropskih država "priznaje pravo na brak između istopolnih osoba", a zakonsko rešenje kojim se priznaje pravo na istopolno partnerstvo "prepoznaje kao prelazno rešenje do ostvarivanja prava na brak svim građanima" u Crnoj Gori. U tom smislu LGBT Forum Progres najavljuje pokretanje kampanje za odgovarajuće ustavne promene.

"Postojećom pravnom praksom u Crnoj Gori istopolni parovi koji žive u istim ili bitno sličnim emocionalnim i ekonomskim zajednicama kao i heteroseksualne osobe, bez objektivnog i razumnog opravdanja, stavljeni su u znatno nepovoljniji i pravno nezaštićen položaj", ocenjuju u LGBT Forum Progresu.

Ova organizacija navodi da se u inicijativi Ombudsmana prosleđenoj skupštini za usvajanje Zakona o istopolnoj zajednici podseća na stav Ustavnog suda Crne Gore da odredbe Porodičnog zakona "nisu smetnja da se istopolne zajednice pravno urede donošenjem posebnog propisa".

U Crnoj Gori su nedavno stupile na snagu i izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim predviđa da 80 odsto troškova operacije promene pola plaća državni zdravstveni fond.

2024 © - Vesti online