Nedelja 25.03.2012.
08:00
Vestionline

Kompjuterski virusi će moći da zaraze ljude?!

Već postoje naučni radovi koji povlače paralele između načina kako se ljudski organizam i kompjuteri bore protiv virusa, kao i poređenje bolesti sa serijama formula i kodiranjem, piše InfoWorld.

I biološki i kompjuterski virusi slede iste obrasce ponašanja
 

I jedni i drugi virusi slede iste obrasce ponašanja, koji uključuju kodiranje informacija za parazitsko ponašanje u sistemu domaćina. Biološki virusi, poput kompjuterskih, mogu se promeniti tokom replikacije, što je noćna mora podjednako za doktore i sigurnosne stručnjake. Biološki se razlikuju po tome što su sposobni da promene sadržaj informacije koju nose, dok kompjuterski menjaju samo oblik.

Neki su čak uporedili DDoS napade sa HIV-om, pošto je u oba slučaja cilj preopteretiti metu.

Živi i neživi svet

Direktor za istraživanje sigurnosnih pretnji u Fortinetu Guillame Lovet kaže da smo na granici između neživog i živog sveta. Istraživanje načina na koje se naši organizmi bore protiv uljeza - a to čine daleko bolje od kompjuterskih antivirusnih sistema - pomaže pri otkrivanju novih načina kako poboljšati borbu protiv virusa koji napadaju kompjutere.

Kompjuterski virusi su mnogo veći i tehnološki napredniji, pošto biološki virusi ne mogu, na primer da koriste enkripciju. Srećom po nas - da nije tako, teže bismo ih se oslobađali.

Kompjuterski virusi su mnogo veći i tehnološki napredniji od bioloških
 

Kako bi moglo doći do stapanja bioloških i kompjuterskih virusa? Većina ljudskih virusa nisu ništa više do DNK ili RNK koda, što kompjuterski virusi mogu oponašati. Granica već polako nestaje, s razvojem sve naprednijih proteza i uređaja koji pomažu radu organa, poput pejsmejkera.

Čim ti uređaji počnu da komuniciraju sa strojevima van ljudskog tela, što je u nekim slučajevima nužno, teoretski su izloženi riziku zaraze kompjuterskim virusima.

Sintetski virusi postoje od 2002. godine. U međuvremenu su sintetizirane bakterije i drugi organizmi, a sav kod za sinetsku DNK ubačen je na kompjutere. Dakle, takođe je potencijalno ranjiv, kao i softver koji se koristi za sekvenciranje DNK živih organizama.

Je li moguće sintetski stvoriti viruse koji bi iskoristili slabosti domaćina? Vreme će pokazati. Utešno je što istraživači smatraju da je malo verovatno da će takva tehnologija biti razvijena u vojne svrhe. Naime, takav virus bi lako mogao da zarazi vojsku i civile onoga ko ga koristi. Bioteroristi su već druga priča....

2024 © - Vesti online