Sreda 21.03.2012.
16:24
Beta

"Penzije da se istrgnu iz kandži MMF-a i EU"

Zoran Krasić

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, Krasić je rekao da se penzije nalaze "u kandžama" MMF-a, Svetske banke i EU od 2003. godine kada se država obavezala da isplatu penzija vezuje za uplatu doprinosa i iz realnih izvora kao i da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Prema njegovoj oceni, penzije su ne samo lična primanja već i socijalna kategorija i zbog toga je neophodno da država svojim budžetom garantuje njihovu isplatu.

On je postavio pitanje šta se dogodilo sa obećanjem iz 2008. godine članice vladajuće koalicije Partije ujedinjenih penzionera Srbije, da će prosečna penzija biti na nivou 70 odsto prosečne plate.

Krasić je ocenio da država mora da se izbori sa tajkunima i monopolistima koji ne uplaćuju doprinose jer se time zaista ugrožava penzioni sistem. On je ocenio da tajkuni duguju pet milijardi evra na osnovu obaveza za poreze i doprinose zaposlenih, zbog čega je potrebno ukidati monopole a ne ograničavati penzije i povećavati uslove za odlazak u penziju.

"Vlada penzionere doživljavao kao trošak i ne želi da dugo uživaju u penziji. To mora da se promeni", rekao je Krasić i ukazao da postoje i brojni drugi paradoksi koji proističu iz pooštravanja uslova za odlazak u penziju, poput situacije u kojoj udovica od 45 godina mora da čeka dugi niz godina da bi došla u situaciju da nasledi porodičnu penziju.

On je dodao da je pitanje penzija nešto što direktno utiče na četiri miliona ljudi u Srbiji i da nekritičko praćenje neoliberalnih ekonomskih načela može da izazove velike probleme jer u budućnosti, pod uticajem međunarodnih  ekonomskih institucija, Srbija može da odluči da penzije isplaćuje samo od prihoda od doprinosa, a da u potpunosti ukine dotacije iz budžeta.

"Jedina garancija da se ovo ne desi je da pobedi Srbija a da izgubi Evropska unija", rekao je Krasić.

2024 © - Vesti online