Sreda 21.03.2012.
14:12
Beta

Gorivo će pojeftiniti, NIS vratio stare cene!

 Pada cena goriva...

NIS je juče povećao cene evro-premijuma BMB95 za dva dinara po litru i dizela D2 za dinar a od danas je te cene vratio na prethodni nivo.

"Juče smo imali iznenađenje, ali su od ponoći cene goriva bar na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) vraćene na nivo od ponedeljka", kazao je Petrović novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

On je naglasio da je berzanska cena nafte u mirovanju i da je nešto niža nego pre desetak dana a da je kurs dinara stabilozovan tako da ne postoji nijedan ozbiljan razlog za destabilizaciju cena goriva.

"Očekujem da uskoro nećemo imati poskupljenja", naglasio je ministar Petrović.

On nije hteo da kaže da li je Vlada izvršila pritisak na NIS da vrati cene, ali je naveo da misli da je NIS doneo dobru odluku koja je utemeljena na troškovima.

"Na određeni način NIS diktira celo tržište goriva u Srbiji jer ima najveći udeo", kazao je srpski ministar poljoprivrede i trgovine.

Petrović je dodao da dogoročno gledano nije dobro uređivati tržište administrativnim merama i da je odluka o liberalizaciji tržišta naftnih derivata u Srbiji doneta u okviru prilagođavanja standardima EU.

"Najvažnije je da imamo stabilno snadbevanje tržišta. Vlada neće preduzeti bilo kakav korak koji trenutno može da bude popularan ali da kasnije dovede do toga da nema goriva na pumpama", kazao je Petrović.

Na pitanje novinara da li može da dođe do smanjenja akciza na gorivo Petrović je odgovorio da se razmišlja o svemu ali da bi manje akcize smanjile prihod u budžetu i nametnule pitanje kako rešiti budžetski deficit.

2023 © - Vesti online