Sreda 21.03.2012.
15:42
Beta

Dakar 2013. sa obala Pacifika kroz pustinju i planine

Trka će startovati 5. januara iduće godine, rekao je danas njen direktor Etijen Lavinj. On je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da će trka startovati na obali Pacifika, nedaleko od glavnog grada Perua, Lime, i da će se tokom 12 etapa karavan dva puta preći Ande.

Asovi za volanom imaće prilike da se oprobaju i na visinama blizu 5.000 metara, kao i u teškim, vrelim i živopisnim predelima pustinje Atakama u Čileu.

Dodatne izazove predstavljaće etape kroz argentinsku Pampu. Cilj trke biće u Čileu.

Za razliku od dosadašnjih trka, Dakar 2013. će startovati 5. janura, kako je Lavinj rekao, da bi takmičari mogli da provedu Božić sa porodicama.

Dakar tradicionalano počinja prvog januara, a ovogodišnja trka zabeležila je veliku popularnost i Etijen očekuje da će iduće godine privući i više pažnje.

Ovogodišnji 33. reli Dakar doneo je profit od ukupno 271 miliona dolara, saopštili su organizatori, Sportska organizacija Amori.

"U tri države profit je bio 271 miliona dolara, a trku između gradova Mar del Plata u Argentini i Lime u Peruu je u tim državama pratilo 4,5 miliona ljudi", navodi se u saopštenju.

Organizator ovogodišnjeg relija dodaje da je trku u 190 zemalja gledalo skoro milijardu ljudi.

Ove godine je internet sajt www.Dakar.com, preko kojeg je bilo moguće pratiti prenos trke, posetilo 4,3 miliona ljudi, dvostruko više nego prošle godine.

2024 © - Vesti online