Sreda 21.03.2012.
10:03
Danas

Novi Sad uteha za gubitnika u Beogradu

Centar Novog Sada sa Gradskom kućom u prvom planu

Deo demokrata je ubeđen da se upravo to dogodilo na lokalnim izborima 2004. godine, kada je na neposrednom biranju sa nekoliko stotina glasova više Maja Gojković, na krilima narastajuće popularnosti SRS, pobedila dotadašnjeg gradonačelnika Borislava Novakovića iz DS. Istovremeno, u Beogradu je Goran Bogdanović pobedio Aleksandra Vučića.

Novosadski DS prvenstveno se nada da će neupitna postizborna koalicija s Čankovom LSV i SPO, koji nastupaju zajedno, biti dovoljna za formiranje većine od 40 i više odbornika. Neophodnu ali nestalnu većinu, uz privilegije vlasti i komociju opozicije, daje odbornička grupa URS na čelu s Majom Gojković. I demokrate i ligaši bi voleli da izbegnu situaciju u kojoj formiranje i funkcionisanje vlasti zavisi od dobre volje Gojkovićeve. Naročito pošto su u decembru 2011. odbornici URS (Narodna partija i G17) sprečili usvajanje budžeta.

Formiranju nove vlasti nadaju se i naprednjaci, ali predizborna računica je manje na njihovoj strani. Istraživanja javnog mnenja u Novom Sadu nedvosmisleno ukazuju da će oni biti najbrojnija snaga u Skupštini grada, ali za postizborna dešavanja to im neće biti dovoljno. Kako za sad stvari stoje, ispod cenzusa je DSS, koji u ovom sazivu imaju dva odbornika. Ipak, u SNS veruju da je moguć dogovor i s Majom Gojković, koja je već poručila da joj je prihvatljiva koalicija sa svakim, osim sa LSV i SPO, kao i njenim kadrovima koji su prebegli u DS.

Ispod cenzusa su i SPS i LDP, s nedavno formiranim novosadskim odborom, dok će SRS, koja je u dva mandata imala gradonačelnika, i ovog puta sigurno biti u parlamentu. Njihova odbornička grupa sada ima 26 članova, među kojima je devet mandata koje uprkos odlukama Ustavnog i Upravnog suda nisu vraćene SNS. Ipak, teško da će ponovo imati toliku snagu, a posle izbora verovatno neće ni ulaziti u koalicije.

Tokom prethodnih 12 godina, na mestu gradonačelnika Novog Sada smenjivale su se demokrate i radikali, potrošeno je preko dve milijarde evra i završena samo jedna velika investicija - Most slobode, porušen u bombardovanju 1999, a čiju je izgradnju većim delom finansirala EU. Istovremeno, preko 80 odsto prigradskih naselja je bez kanalizacije i komunalno neopremljeno, pa će kandidati imati težak zadatak da motivišu glasače koji nisu iz njihovih redova.

2024 © - Vesti online