Sreda 21.03.2012.
09:20
Blic

Devojčice-prostitutke kljukaju steroidima da bi bile oblije

"Velika je razlika između mog današnjeg izgleda i neuhranjenog izgleda iz vremena kada sam bila mlađa. Zdravija sam nego što sam bila ranije, a i spremna sam da služim mnogo mušterija tokom dana. Ponekad i do 15", rekla je 17-godišnja prostitutka Haši iz grada Kandaparija, koja je na prostituciju primorana kada je imala deset godina.

Potražnja za prostitutkama u stalnom je porastu u Bangladešu, što je snizilo cenu seksualnih usluga do čak 50 taka (oko 50 dinara), pa su mnoge prostitutke prinuđene da koriste steroide poput "oradeksona" da bi bile privlačnije. Ovaj steroid, poznat i pod imenom "deksametazon", koristi se u lečenju alergija kod ljudi, ali i za tovljenje stoke.

Pročitajte još:

 

Poudavali sve devojčice iz "sela prostitutki"

Sve počinje tako što upravnice javnih kuća ("sardarni", kako ih zovu u Bangladešu) primoravaju devojčice da uzimaju steroide kako bi privukle više mušterija, a kasnije one počnu same da ih uzimaju, jer im donose veće prihode i omogućavaju da plate račune.

"Moja sardarni me je naterala da uzmem tabletu. Tukla me je i nije htela da mi daje hranu. Pretila mi je i stalno me je podsećala na moje dugove", kaže Haši.

Haši ima četvorogodišnjeg sina koji živi s rođacima i kojeg nije videla dve godine. "Mušterije u ovom bordelu uvek traže zdrave devojke. Zato uzimam 'oradekson'. Potrebne su mi mušterije da bih platila račune i dugove. Ako jednog dana nemam mušterija, sledećeg neću imati šta da jedem. A volela bih da uštedim nešto novca i za svog sina", kaže Haši.

Slična je sudbina većine tinejdžerki-prostitutki u Kandapariju (poznatih i pod imenom "čukri"), koje njihove siromašne porodice iz ruralnih delova zemlje prodaju podvodačima za 20.000 taka (oko 245 dolara), posle čega su primorane na život seksualnih radnica.

Mnoge od ovih devojaka u bordelima provedu godine, a zbog nepismenosti i ne saznaju da li su im dugovi otplaćeni niti koja su im prava. Neke devojke posle određenog broja godina provedenih u bordelu dobiju pravo da odu kući, ali ipak biraju da ostanu, jer su navukle sramotu u konzervativnom društvu u Bangladešu.

Posledice korišćenja "oradeksona" su veoma štetna - dijabetes, povišen krvni pritisak, osip, pad imuniteta i - u nekim slučajevima - smrt. "'Oradekson' je lek koji može da spase život, ali i da ga uništi ako ga koriste seksualne radnice u siromašnim zemljama", kaže advokat i borac za ljudska prava Šipra Govšami.

2024 © - Vesti online