Sreda 21.03.2012.
03:16
Vestionline

Američke ucene počele da utiču na Evropu i Japan

Državna sekretarka Hilari Klinton odobrila je izuzeće za Belgiju, Češku, Francusku, Grčku, Holandiju, Italiju, Nemačku, Poljsku, Španiju, Veliku Britaniju i Japan, čime tamošnje banke i finansijske institucije neće biti pogođene sankcijama za period od
180 dana.

Srećna zbog odluke evropskih država, kao i Japana: Hilari Klinton

Predsednik SAD Barak Obama treba da do 30. marta odluči, na osnovu cena i zaliha nafte, da li da kasnije ove godine uvede sankcije zemljama koje i dalje kupuju naftu od Irana.

U očekivanju te odluke, 12 zemalja velikih kupaca iranske nafte, među kojima su Indija, Kina i Južna Koreja, treba da do 28. juna preduzmu slične korake, kao i evropske zemlje, ili će se suočiti s američkim sankcijama. Sankcije su usmerene na finansijske institucije koje posluju s iranskom centralnom bankom, a može im biti zabranjeno da posluju ili otvore predstavništvo u SAD.

To se odnosi na strane centralne banke koje su umešane u kupovinu ili nabavku naftnih proizvoda iz Irana. Hilari Klinton je u saopštenju pozdravila odluku zemalja koje su izuzete od američkih sankcija i ocenila da odluka o smanjenju uvoza
iz Irana "nije bila laka".

"One su morale da razmotre svoje energetske potrebe u kritičnom trenutku svetske ekonomije i brzo nađu alternativu za iransku naftu na koju su se oslanjala u pogledu svojih energetskih potreba", navela je Hilari Klinton.

2024 © - Vesti online