Utorak 20.03.2012.
17:56
Beta

"Mladić hteo da unovči snimke ulaska VRS u Srebrenicu"

Pomoćnik komandanta VRS general Milan Gvero izvestio je Radovana Karadžića o "srpskoj zastavi koja se vije u Srebrenici"
 

Svedok, koji je kao pripadnik ABiH učestovao u prisluškivanju, izjavio je da su razgovori predsednika Republike Srpske, njegovih generala i drugih političkih i vojnih zvaničnika presretani i za vreme krize oko Srebrenice u julu 1995.


Više prepisa prisluškivanih razgovora, vođenih između 11. i 18. jula 1995, tužioci su uveli u dokaze, ali njihov sadržaj u utorak u sudnici nije podrobnije razmatran.


Karadžić, koji je bio i vrhovni komandant VRS, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon njihovih porodica, u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.


U jednom od presretnutih razgovora, Karadžića je na dan pada Srebrenice, tadašnji pomoćnik komandanta VRS general Milan Gvero izvestio o "srpskoj zastavi" koja se vije u Srebrenici. U dokaze je uveden i prepis razgovora komandanta VRS Ratka Mladića sa dežurnim oficirom u Glavnom štabu VRS, vođen 16. jula 1995.


Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da je "predsednik" koga je general Gvero oslovljavao u razgovoru, mogao biti i predsednik vlade ili opštine.


KDZ-357 to je, međutim, odbacio, rekavši da u razgovoru Gvero prenosi "predsedniku" važnu vest o padu Srebrenice.
 

Mladić, navodno, hteo novac za ekskluzivne snimke

Svedok je tvrdio i da je u jednom od presretnutih razgovora čuo da je general Mladić "hteo da unovči ekskluzivne snimke ulaska VRS u Srebrenicu" tako što bi ih prodao stranoj televiziji "za 50.000 maraka".


Upitan od Karadžića da li to može potkrepiti transkriptom razgovora, KDZ-357 odgovorio je da "ne zna". "Mi smo to čuli i, koliko se sećam, zapisali", napomenuo je on.


Iskaz sledećeg svedoka optužbe, pod pseudonimom KDZ-145, odvija se iza zatvorenih vrata, što je najviši stepen zaštite identiteta svedoka u praksi Tribunala.


Suđenje Karadžiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, biće nastavljeno sutra.

2024 © - Vesti online