Utorak 20.03.2012.
14:56
Beta

Još troje priznalo da je kralo za Sanadera

Taj film nećete gledati: Ivo Sanader poručio pre suđenja

Kako su novinarima rekli advokati optuženih, krivicu negira i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je kao pravno lice takođe optužena.

U ovoj aferi 11 fizičkih i pravnih lica terete se za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime. Izvučeni novac uplaćivali su uglavnom u tzv. crne fondove HDZ iz kojih su se finansirale i stranačke predizborn kampanje.

Bivši blagajnik HDZ i nekadašnji bliski Sanaderov saradnik Mladen Barisisć, vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević priznali su danas na pripremnom ročištu krivicu, ali nisu postigli nagodbe s tužilaštvom. Oni će, kako su objasnili njihovi advokati, kroz suđenje pokušati da umanje krivicu.

Bivši premijer Ivo Sanader izjavio je posle ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost da se i ovaj slučaj vodi po istom principu kao i ostali u kojima je optužen.

"Neko prizna da je kriv i da je počinio krivično delo, a onda samo kaže to mi je rekao Sanader. U ovom ćemo postupku dokazati da to nije bilo tako. Taj film sigurno neće gledati", izjavio je Sanader novinarima.

On i bivši portparol Vlade i HDZ-a Ratko Maček i dalje ne priznaju krivicu, kao ni HDZ. Pravni zastupnik te stranke Damir Sesvečan rekao je novinarima da za vođenje stranke prema statutu nije odgovoran predsednik, već predsedništvo koje nije znalo šta se događa, te da zbog toga HDZ ne može da bude krivično odgovorna.

Pripremno ročište završava se sutra kada bi trebalo da bude poznat i datum početka suđenja. Prvog dana ročišta, u ponedeljak dvoje optuženih Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi izvlačio novac, priznali su krivicu i postigli nagodbu po kojoj su osuđeni na 11, odnosno 6 meseci zatvora i odštetu od ukupno 3,8 miliona kuna (505.000 evra) državi.

Prvooptuženi Sanader i HDZ terete se da su ostvarili više od šest miliona evra protivpravne imovinske koristi, od kojih Sanader oko dva miliona. To je prvi put u Hrvatskoj da je optužena neka politička stranka, i to ona koja do nedavno bila na vlasti.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hypo banke. U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

2024 © - Vesti online