Utorak 20.03.2012.
11:15
Smedia

Pariz: Muslimani blokiraju ulice zbog klanjanja

Klanjanje u centru Pariza

Ukoliko se nastavi trend povećanja broja muslimana, glavni grad Francuske do sredine ovog veka mogao bi da liči na Meku. Iako je molitva na javnom mestu zabranjena, ovaj video snimak prikazuje na hiljade muslimana, koji svaki dan okupiraju ulice Pariza u vreme klanjanja.

Vlada Francuske zabranila je i nošenje burki, ali bez efekta. Zato je jedan građanin odlučio da skrivenom kamerom snima sve što se dešava na ulici. Zbog stalnih pretnji koristi drugo ime, Maksim Lepant.

"Blokiraju ulice Pariza, preuzimaju ih, i dobijaju prava koja nijedna druga verska grupa nema. Ljudi imaju prava da veruju u sve što žele, ali postoje mesta za praktikovanje religije. Dolaze ovde da nam pokažu da mogu da nas pokore. Država sve ovo toleriše pred izbore, kako bi pojedini političari nakupili glasove", kaže Lepant.

Ruska spisateljica Elena Čudinova napisala je delo "Džamija Notr Dam 2048" koja je postala bestseler u Rusiji, a na dobrom je putu da to postane i u Francuskoj. Francuski izdavači na početku su je izbegavali jer su smatrali da je politički nekorektna.

2024 © - Vesti online