Utorak 20.03.2012.
05:16
Vestionline

Ajnštajnova arhiva na internetu

Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, koji je vlasnik dokumentacije ovog nemačkog fizičara jevrejskog porekla, izvući će za ovu priliku zapise iz sefa u kojem se kontrolišu klimatski uslovi, fotografisati ih u visokoj rezoluciji i postaviti na internet.

Sve o naučnom radu i personalnom životu: Albert Ajnštajn

Time će javnost moći da stekne potpuniju sliku o ovom naučnom geniju. Od 2003. godine na svetsku mrežu postavljeno je samo 900 snimaka originalnih rukopisa, što čini oko polovine arhive. Sada će, uz pomoć britanske Fondacije Polonski, koja je radila i na digitalizaciji papira Isaka Njutna, svih 80.000 zapisa iz Ajnštajnove kolekcije biti katalogizovano, a sadržaji uvezani referencama.

Osveženi veb portal sadrži sve iz Ajnštajnove arhive, a istraživači mogu da dobiju pristup dokumentima za koje do sada nisu ni znali da postoje.

"Znanje nije u skrivanju, nego u otvorenosti", izjavio je Menahem Ben Sason, predsednik Hebrejskog univerziteta, preneo je AP.

Ajnštajn, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čija je teorija relativiteta osnova savremene nauke, bio je jedan od osnivača ovog univerziteta. Svoju arhivu zaveštao je ovoj akademskoj ustanovi, koja ju je preuzela 1955. godine., posle njegove smrti.

Portal trenutno nudi uvid u prvih 2 000 dokumenata na 7.000 stranica, koji pokrivaju Ajnštajnov lični i profesionalni život do 1921. godine. U narednim godinama arhivari će postepeno povećavati kolekciju. Ajnštajnova arhiva može se pogledati na adresi: http://alberteinstein.info.

2024 © - Vesti online