Sreda 21.03.2012.
08:00
trojka.rs

Novi svemirski brodovi za NASA-u

Tehnički model letelice "Dragon" opremljen sa sedam sedišta
 

Tehnički model letelice "Dragon" opremljen sa sedam sedišta i vernim replikama sistema za posadu eksperimentalno su isprobali inženjeri i četvoro NASA-inih astronauta, kako bi mogli da procene funkcionisanje unutrašnje opreme kao što su osvetljenje, komandne table i displeji, oprema za utovar tereta, i svi ostali važni sistemi.

Probnu posadu čine šef NASA-inog tima inžinjera zaduženog za preživljavanje posade Dastin Gomert, astroanuti: Toni Antoneli, Li Arčambolt, Reks Valhajm, Tim Kopra, "Spejsiksov" inženjer Laura Krebtri i Brenda Ernandez.

Probnu posadu čine (odozgo, s leva) šef NASA-inog tima inžinjera zaduženog za preživljavanje posade Dastin Gomert, astroanuti: Toni Antoneli, Li Arčambolt, Reks Valhajm, Tim Kopra, "Spejsiksov" inženjer Laura Krebtri i Brenda Ernandez
 

Eksperimentalna posada je učestvovala i u proceni uloge ljudskog faktora, koja obuhvata ulazak i izlazak iz "Dragona" u normalnim i hitnim slučajevima, kao i procenu dometa i vidljivosti.

"Spejs eksplorejšn tehnolodži kompani", poznatija kao "Spejs-iks", je američka kompanija za transport u svemiru, sa sedištem u kalifornijskom gradu Houtornu. Uspešno je razvila noseće rakete "Falkon1" i "Falkon9", a od 2006. ima ugovor sa NASA-om za razvoj lansirnog sistema za prevoz tereta na Međunarodnu svemirsku stnicu, kao i ugovor za razvoj svemirske letilice "Dragon" koja bi trebalo da zameni spejs-šatl.

Prvi let kapsule s posadom "Dragon", u kombinaciji sa raketom "Falkon 9", planiran je za 2015. 
 

Prvi let kapsule s posadom "Dragon", u kombinaciji sa raketom "Falkon 9", planiran je za 2015. godinu.

2024 © - Vesti online