Ponedeljak 19.03.2012.
11:31
Večernje novosti

Male plate bojkotuju kupovinu

Kada je u Italiji značajno skočila cena testenina, italijanski potrošači su u znak protesta solidarno bojkotovali kupovinu omiljene paste. Značajne štete pretrpeli su proizvođači i prometnici, pa su posle bili mnogo oprezniji prilikom promene cena, navode ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Na zaštiti i poštovanju potrošača u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i mnogim drugim zemljama Evropske unije radilo se decenijama. Potrošači kod nas tek uče i počinju da nam veruju - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije posle poziva da kupci bojkotuju kupovinu goriva.

Na pitanje da li će pozivati kupce na bojkot i u slučaju drastičnog skoka cene nekog osnovnog proizvoda iz potrošačke korpe, Papović kaže:

- Posle goriva, planiramo da uputimo poziv na bojkot i, recimo, nekog proizvođača koji je preterao sa cenama, ili trgovinskog lanca koji drži previsoke marže. Moglo bi se, inače, reći da smo mi ovde, u Srbiji, već u stalnom i redovnom bojkotu - ne možemo da kupimo ono što bismo želeli, jer jedna prosečna plata ne pokriva prosečnu potrošačku korpu.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ukazuje da ne postoji dovoljno spremnosti državnih institucija da podrže potrošačke organizacije i veća prava kupaca, ali i naglašava:

- Došli smo u takvo stanje da se moraju preduzimati određeni potezi građanske neposlušnosti kakav je bojkot.

2024 © - Vesti online