Ponedeljak 19.03.2012.
07:46
Večernje novosti

Priština se plaši srpskih izbora

Naime, osim što je krajem prethodne nedelje takozvana skupština Kosova jednoglasno odlučila da se zabrani održavanje izbora na Kosovu i zadužila vladu da onemogući njihovo održavanje, usledili su usmeni i pismeni zahtevi kosovskog premijera i predsednice, pišu ''Novosti''.

Hašim Tači i američki ambasador na Kosovu Kristofer Del

Prvo je Hašim Tači na sastanku sa predstavnicima pet najmoćnijih svetskih zemalja izneo zahtev da utiču na Srbiju da odustane od lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu, da bi potom i predsednica samoproklamovane republike KosovaAtifete Jahjaga zatražila od visokih evropskih zvaničnika da spreče održavanje izbora 6. maja.

Kap vode u prepunoj čaši izjava kosovskih zvaničnika na temu srpskih izbora dolio je kosovski ministar policije Bajram Redžepi, koji je izjavio da ova policija priprema operativni plan s ciljem da onemogući održavanje izbora koje je raspisao Beograd.

Redžepi je preteći izjavio da će kosovska policija biti spremna da interveniše na dan održavanja izbora, kao i da planira da onemogući održavanje predizborne kampanje.

Iako ministar kosovske policije navodi da je deo plana blokiranje izbornog i glasačkog materijala na administrativnim prelazima, zvaničnici s Kosmeta u nedelju nisu imali odgovor na pitanje "Novosti" kako će sprečiti izbore na severu Pokrajine, gde kosovske institucije nisu instalirane.

Bojazan Srba sa ovog područja izaziva ponašanje Euleksa, koji kontroliše prelaze u ovom delu Pokrajine, a koji je nedavno delio letke protiv srpskih izbora. Zato predstavnici Srba sa severa KiM opominju da se ova međunarodna misija još jednom stavila na stranu kosovskih institucija.

2024 © - Vesti online