Ponedeljak 19.03.2012.
02:55
Večernje novosti

Sarkozi "opasno" naljutio Angelu Merkel

Nikola Sarkozi i Angela Merkel: Od ljubavi do uskraćivanja podrške
 

Iako mu je Merkel još u početku zvanično pružila podršku kao kandidatu na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, Sarkozi je u sredu izjavio da je "kampanja stvar francuskog naroda" i da zbog toga kancelarka neće doći na miting.
 

Zato je kancelarka i liderka konzervativne nemačke stranke odlučila da ne učestvuje ni na jednom Sarkozijevom mitingu, piše nemački nedeljnik "Špigl".

Merkel je, međutim, ranije činila sve kako bi udovoljila francuskom predsedniku: odbila je da primi njegovog protivnika Fransou Olanda, socijalističkog kandidata, i prihvatila je, početkom godine, poziv za učešće na Sarkozijevim predizbornim mitinzima, a čak je javno priznala da se nada njegovom reizboru. Takvu podršku je njena koalicija u Nemačkoj smatrala nepriličnom i donela joj je gomilu kritika, podseća francuski dnevnik "Figaro".

Kancelarka je na poslednjem samitu u Briselu imala raspravu u četiri oka sa Sarkozijem, gde ju je francuski predsednik pozvao na barem jedan miting, ali Merkel sada više ne želi da se pojavi ni na jednom.

Na takvu njenu odluku i izliv ljutnje uticale su poslednje Sarkozijeve izjave o "navali stranaca" i imigraciji u Evropi, a takve izjave, koje znatno naginju udesno, loše prolaze u Nemačkoj.

Angelu Merkel je razljutila i pretnja Sarkozija da će Francuska napustiti Šengen zonu, ukoliko se ne izmeni sporazum o slobodnom kretanju, podsećaju francuski mediji.

2024 © - Vesti online