Nedelja 18.03.2012.
20:07
Beta

Hiljade Crnogoraca vikalo: Milo, lopove!

Na protestu se okupili radnici i studenti, ruku pod ruku

Na drugom po redu masovnom protestu u Podgorici za dva meseca, govornici su poručili da je "došlo crnogorsko proleće", aludirajući na prošlogodišnje "arapsko proleće" i njime izazvane promene u zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka.

Organizatori protesta - Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija, oštro su kritikovali vlast, optuživši je za pad živornog standarda, sumnjive privatizacije, korupciju i kriminal i poručili joj da je "Dosta!" i da neće dozvoliti da se "budžetske rupe krpe iz džepova osiromašenih građana".

Izvršna direktorka MANS Vanja Ćalović poručila je premijeru Igoru Lukšiću da odluči da li je uz narod i građane ili je "marioneta organizovanog kriminala".

"Upravljaćeš ovom državom za nas i za narod ili ćeš priznati da državom upravljaju braća Đukanović (Milo - lider vladajuće DPS i njegov brat Aco, biznismen) i Brano Mićunović ( biznismen). Nećemo da mafija uređuje našu budućnost... Ili ćeš okrenuti leđa mafiji i stati sa nama, uz narod ili idi zajedno sa mafijom tamo gde joj je mesto - u zatvor", kazala je Ćalović. Njen govor je praćen usklicima "Milo lopove!" i "Ostavke, ostavke!".

Ćalovićje kazala da građani zahtevaju da policija "uhapsi čak i bišeg premijera" Mila Đukanovića, a simboličnim dizanjem ručnih časovnika, pristuni su nadležnima saopštili da je "odzvonilo organizovanom kriminalu".

Čelnik USS Srđa Keković naveo je da radnici od Vlade traze da "skine lance sa zatvorenih fabrika, da otvori nova radna mesta, da preispita štetne privatizacije, da sopšti ko su korumpirani pojedinici - iz i oko Vlade, koji su za privatizaciju Telekoma uzeli najmanje sedam miliona evra", te da saopšti gde su "stotine miliona evra" za koje Rusi tvrde da su ih uložili u Kombinat aluminijumja Podgorica.

Radnici zahtevaju da Vlada saopšti ko su najbogatiji pojedinci u državi i da li oni plaćaju poreze. Traze uvođenje poreza na ekstra profit, na višak stambenog prostora i na privatizovana preduzeća koja "nisu stavljena u funkciju".

Predstavnici studenata pozvali su univerzitetske profesore da "više ne budu vodonoše i da ne peru noge gospodaru režima", bivšeg premijera Đukanovića su nazvali "oligarhom", a njegove sledbenike "vojskom koja ponižava narod".

"Studenti hoće posao bez partijske knjižice. Ne damo im (vlastima) da preko nas kupuju socijalni mir. Tražimo obnovu Crne Gore, radikalne promene, posao i nova radna mesta, a vi to ne možete obezbediti", poručio je student Fillozofskog fakulteta iz Nikšića, Ognjen Jovović.

Na protest su došli radnici iz svih krajeva Crne Gore, studenti čak i sa privatnih fakulteta, veliki broj aktivista nevladinig sektora, penzioneri.

"Nećemo korumpirane i nemoralne", "Izađi i bori se", "Naša deca nisu vaši žiranti", "Nekada zlatna, a sada gladna vremena", "Stegnite i vi malo kaiš", "Deratizacija vlade" - neki su od natpisa na transparentima.

2024 © - Vesti online