Nedelja 18.03.2012.
18:20
Beta

SRS: Hag ugrožava zdravlje Vojislava Šešelja

Na konferenciji za novinare, Šešeljev pravni savetnik Dejan Mirović rekao je da je sekretarijat Haškog tribunala u petak zakazao statusnu konferenciju za nepoštovanje suda, iako je Šešelj usred završne reči, koja treba da bude okončana u utorak ili sredu.

Vojislav Šešelj

Mirović je rekao da se radi o "bezobrazluku" tog suda jer će Šešelj morati da nepotrebno odlazi u sudnicu iz pritvorske jedinice, umesto da priprema odbranu, i podsetio da je lider radikala pre nešto više od nedelju dana imao višesatnu operaciju na srcu pa postoji bojazan da će mu biti ugroženo i zdravlje.

"Zbog čega je bila potrebna ta žurba? Hoće li Šešelj negde da ode iz pritvorske jedinice? Podsetiću da se radi o čoveku koji je već devet godina u pritvoru, bez presude, što je najduže u Evropi. Pravni razlozi za tako nešto ne postoje", rekao je Mirović.

Funkcioner SRS je posebno negodovao zbog načina na koji je ta statusna konferencija sazvana, odnosno zbog toga što je njenim sazivanjem u petak lideru radikala onemogućeno da se žali, jer sud ne radi vikendom, dok će konferencija biti održana u ponedeljak, u 14.30.

Mirović je pozvao Vladu Srbije da se izjasni o, kako se izrazio, zlonamernom kršenju Šešeljevih ljudskih prava i zdravstvenog stanja. Funkcioner SRS je ocenio da je neprihvatljivo da se Vlada Srbije ne izjašnjava o tome što je Šešelj u pritvoru već devet godina bez prvostepene presude i dodao da se prošle godine cela Vlada i demokratska javnost podigla kada je objavljeno da niko iz Srbije neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za jednog kineskog disidenta.

"Radi se o čoveku koji je zbog zalaganja za okupaciju Kine i bombardovanje Iraka osuđen na isto onoliko godina koliko je Vojislav Šešelj neosuđen u pritvoru Haškog tribunala", rekao je Mirović.

2024 © - Vesti online