Nedelja 18.03.2012.
13:05
Vestionline

Jagland: Srbija u EU korak po korak

Jagland je napomenuo da članica EU ne može postati zemlja koja ima sukob sa susedima i potvrdio da je na Balkanu izuzetno važan i proces pomirenja, ukoliko Srbija želi da se pridruži Uniji.

Torbjorn Jagland

Govoreći o problemu Kosova, Jagland je ocenio da bi trebalo pustiti da se odvija dijalog Beograda i Prištine i ići korak po korak u tom procesu.


''Bilo bi pogrešno sada preći na razgovore o konačnom rešenju'', precizirao je Jagland, ocenjujući da je mnogo bolje biti pragmatičan, ići korak po korak i na kraju procesa naći konačno rešenje problema.


Upitan o idejama podele Kosova ili autonomije njegovog severnog dela, Jagland je odgovorio da stvari nije dobro prejudicirati, jer priče o konačnim rešenjima mogu naneti štetu dijalogu Beograda i Prištine i procesu pomirenja u regionu.


Jagland je čestitao Srbiji dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da je taj korak napred u procesu integracija važan, ne samo za nju, već i za celu Evropu.


Važno je i da Srbija nastavi zajednički rad sa Savetom Evrope, dodao je Jagland, jer jedino usklađivanje sa standardima ove organuzacije jednu zemlju može dovesti do punopravnog članstva u EU.


"Ako osvrnete na prošlost, možete videti da ne postoji zemlja koja se pridružila EU, a da nije uradila pripremni posao u Savetu Evrope", podsetio je Jagland.


On smatra da je važno i da Srbija nastavi reforme pravosuđa, o čemu je u Beogradu razgovarao sa ministarkom pravde Snežanom Malović, jer je to osnova za vladavinu prava. Prema oceni Jaglanda, na tom planu najveći izazov je uspostavljenje nezavisnog pravosuđa, kao i pitanje imenovanja i razrešenja sudija i tužilaca.


Spremni smo da pomognemo Srbiji u tom pravcu, rekao je Jagland, ističući važnost i borbe protiv korupcije.

2024 © - Vesti online