Ponedeljak 19.03.2012.
08:00
24sata.info

Naučnici osmislili solitere za "izbeljivanje oblaka"

Planeta Zemlja
 

Naučnici su upozorili britanskog ministarstva okoline kako postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u vazduhu, koja je podstaknuta otapanjem leda na Arktiku, prenosi Index. Radi se, tvrde naučnici, o velikoj opasnosti za život na zemlji, i upozoravaju kako je moguće da će se za nekoliko godina led na severnom polu u potpunosti otapati svakog septembra.

Upravo je zbog toga inženjer Stiven Salter osmislio način kako da "rashladi" planetu i spasi život na njemu. Na Farskim ostrvima planira da izgradi tornjeve koji bi "usisavali" morsku vodu i ponovo je vraćali u atmosferu, rashlađujući je tako.

Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog je leta sve manje, budući da su temperature vazduha i mora u poslednjih nekoliko godina drastično porasle. Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u zrak. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperatura na zemlji. Prvi korak u sprečavanju katastrofe upravo je izgradnja tornjeva na Farskim ostrvima, objašnjavaju naučnici.

2024 © - Vesti online