Nedelja 18.03.2012.
09:03
Smedia

Ljajić: Tadiću idi na predsedničke izbore 6.maja

Lider Socijaldemokratske partije: Rasim Ljajić
 

Lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić smatra da bi i predsednički izbori trebalo da budu održani 6. maja kada i parlamentarni i lokalni, kako ova godina ne bi potpuno bila potrosena u izbornim kampanjama.

- Za to sam da ovu godinu ne potrošimo potpuno u izbornim kampanjama i postizbornim kalkulacijama. Imamo izbore 6. maja , a redovne predsedničke izbore bismo verovatno imali 15. decembra. Dakle, tek što bismo dobili novu vladu negde početkom septembra, odmah bi počela kampanja za predsedničke izbore, a za sve to vreme stoji privreda, investitori čekaju... i zato sam za objedinjavanje svih izbora - rekao je Ljajić za novosadski "Dnevnik".

On, uz to, smatra i da politika koju je vodi predsednik Srbije Boris Tadić treba da bude stavljena na proveru javnosti.

- Iako je često bila osporavana, ona je dala rezultata, ali građani ipak o njoj treba da kažu svoj sud- smatra on.

Ljajić je napomenuo da je o tome razgovarao sa Tadićem iznoseći u nekoliko navrata svoje argumente zašto da bi ti izbori trebalo da budu održani zajedno sa svim ostalim.

- Naravno, tu odluku nije lako doneti. Ona nije jednostavna i nije bez izvesnog rizika po državu. Stoga ne vidim opravdanost primedbe zašto Tadić nije presekao tog 13. marta kada su raspisani ostali izbori-rekao je lider SDP.

On je mišljenja da će ako u narednih mesec dana budu raspisani predsednički izbori, biti sasvim dovoljno vremena za promociju kandidata, jer smo već u kampanji.

- Uostalom, i svi ti kandidati koji najavljuju da će se pojaviti u predsedničkoj trci na političkoj sceni Srbije najmanje su 20 godin- primetio je on.

Govoreći o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji Ljajć je rekao da postoji prostor za rešenje koje neće ugroziti ni naš Ustav, kao ni nastavak evropskih integracija i dovesti u pitanje odnose sa međunarodnom zajednicom.

On je podsetio da bi se izbori odnosili samo na dve opštine na severu-Zubin Potok i Zvečane i da treba da "pokušamo da sa Unmikom nađemo rešenje".

Ljajić smatra da su posle parlamentarnih izbora moguće samo dve opcije:jedna je da većinu formira blok oko DS-a, a druga je da niko ne može da sastavi vladu jer, kako kaže, ne vidi da SNS ima dovoljan koalicioni potemncija.

- Ako se imaju u vidu oštre izjave predstavnika DS i SNS, nisam siguran da je takva koalicija moguća- dodao je lider SDP.

2024 © - Vesti online