Nedelja 18.03.2012.
06:41
24sata.info

Opatica optužena za prodaju beba

Foto: Ilustracija

Britanski list navodi da je sistem uklanjanja beba iz porodica koje bi Frankov režim procenio kao politički opasne, prerastao u ilegano poslovanje, na čijoj su se meti našle samohrane majke i siromašne porodice.

Gomesova, koja je 1970-ih i 1980-ih godina radila u španskim bolnicama, u lokalnim novinama je objavila oglas preko, koga je samohranim majkama nudila pomoć i na taj način dolazila do novorođenčadi.

Iako se njeno ime spominje u mnogim tužbama zbog krađe i prodaje beba, u to vreme optužnica, protiv sada 80-godišnje časne sestre, usredsređena je na slučaj 29-godišnje devojke Pilar, koja je kao beba data na usvajanje, a pre osam meseci je pronašla majku.

U jednoj klinici u Madridu u kojoj je Gomes radila, doktori su navodno držali telo jedne umrle bebe, kako bi ubedili majke da je dete preminulo.

Špansko ministarstvo pravde i tužilaštvo ističu da rešavanje skandala oko krađe beba predstavlja prioritet, dok aktivisti za ljudska prava zahtevaju da istragu sprovede vlada, ističući da je mrežama doktora, medicinskih i časnih sestara bilo dozvoljeno da slobodno deluju u mnogim delovima zemlje sve do početka 1980-ih godina.

2024 © - Vesti online