Subota 17.03.2012.
20:59
Beta

Teodosije: Srbi i Albanci mogu činiti dobro jedni drugima

On je istakao da ima mnogo primera da komšije i dalje mogu da žive jedni pored drugih, da i Srbi i Albanci mogu činiti dobro jedni drugima i da takvi primeri treba da budu "putokaz da je moguće zasnovati zajednički život na ovim prostorima'.

Episkop Teodosije je kazao da svi Srbi koji su napustili svoje domove i koji su prognani sa svojih ognjišta treba da se vrate i da, kako je kazao, zasnuju svoj život tamo gde su počeli.

Govoreći o martovskom nasilju 2004, Teodosije je rekao da su stradali živote svoje dali "samo zato što su živeli na ovom prostoru i što su bili Srbi".

Episkop je naveo da je uvek srpski narod stradao na Kosovu i da Kosovo za Srbe nije samo teritorija nego izvorište srpskog bića na kome su Srbi gradili svoj identitet. On se pomolio za pokoj duša stradalih Srba u matrovskom nasilju i za obnovu svetinja.

Parastosu je u hramu svetog Nikole u Prištini prisustvovalo je dvadesetak Srba iz Pristine i okolnih sela, srpski predstavnici u kosovkim institucijama, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.

2024 © - Vesti online