Subota 17.03.2012.
16:03
Ž. Marković - Vesti

Iz teksta ispale i vehabije i sudije

ISPALI IZ REZOLUCIJE: Vehabije iz BiH

Iako u rezoluciju nije uvrštena odredba koja bi osudila vehabijski ekstremizam u BiH, već je formulacija o tome modifikovana da su osuđeni svi oblici ekstremizma, svojevrstan udarac bošnjačkim lobistima predstavlja činjenica da u dokument nije uvrštena odredba kojom se poziva na osnivanje vrhovnog suda BiH na čemu bošnjački političari insistiraju već godinama, a naročito u poslednjih nekoliko meseci.


Evropski parlament je pozvao BiH da se hitno pristupi reformama i da se reše važna budžetska pitanja. Za rezoluciju je glasalo 557 parlamentaraca, 40 je bilo protiv, a 37 uzdržanih. Izvestilac za BiH Doris Pak pozdravila je usvajanje pojedinih važnih zakona, ali i formiranje Saveta ministara BiH što je, kako je rekla, dokaz da je moguće krenuti putem normalizacije i dogovora.


- U šest sedmica u BiH su napravili veći napredak nego u ranijih 15 meseci - poručila je Doris Pak.


Brisanje dela o vehabijama izazvalo je, prema očekivanjima, najviše pažnje. Inače, to je urađeno na inicijativu Zelenih, ali u RS se taj potez tumači kao manji uspeh lobista, koji predstavlja samo privremeno bežanje od realnosti.


Tako je lider PDP-a i član delegacije Parlamenta BiH u Savetu Evrope Mladen Ivanić rekao da su lobisti delovali prema ključnim ljudima u Evropskom parlamentu, uključujući i Doris Pak.


- Očigledno su procenili da ovog trenutka to nije zrelo, ali ta će se tema morati naći u nekoj od budućih rezolucija, pre ili kasnije - smatra Ivanić.


Inače, tokom rasprave odbačeno je nekoliko vrlo spornih amandmana, a jedan od njih je i onaj Jelka Kacina, poslanika iz Slovenije, koji se založio za organizovanje nove mirovne konferencije o BiH. 

2024 © - Vesti online