Subota 17.03.2012.
12:05
J. Arsenović - Vesti

Bez prijave nema glasanja!

NOVA PRAVILA ZA IZBORE 6 MAJA: Glasanje u Konzulatu u Frankfurtu
 

Zahtev je, dakle, neophodan i on se podnosi najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji u kojem ćete glasati i to najkasnije pet dana do zaključenja biračkog spiska, odnosno zaključno sa 15. aprilom.
 

Važno je znati da zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu moraju da podnesu svi, pa i oni koji su ranije glasali u konzulatima. "Vesti" su došli do dopisa koji ovih dana cirkuliše po DKP-ima, a koji sadrži osnovne informacije o tome kako će i pod kojim uslovima glasati naši ljudi u inostranstvu. Između ostalog, u njemu stoji da je prijava za glasanje u inostranstvu neophodna i za one koji su ranije, na prethodnim izborima, ostvarivali svoje glasačko pravo u istom konzulatu gde planiraju sada da glasaju.


Naime, između dva izborna ciklusa došlo je do izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, pa, kako se navodi u dopisu konzulatima, "stari glasački spiskovi za glasanje u inostranstvu više ne važe".


Kako je "Vestima" objašnjeno u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, ova mogućnost odnosi se samo na one državljane koji su već upisani u jedinstveni birački spisak. U slučaju da niste upisani, onda se, pored zahteva da se glasa u inostranstvu, DKP-u podnosi i zahtev za upis u birački spisak.


Službe DKP-a će oba zahteva (i zahtev za upis u birački spisak i zahtev da se glasa u inostranstvu) dostaviti nadležnoj opštinskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva u Srbiji, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.


Procedura je takva da ne bi došlo do dupliranja, odnosno ne može se jedan birač naći na spisku za glasanje u zemlji i na spisku za glasanje u inostranstvu. Naime, po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se izostavlja iz biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji.


U konzulatima podsećaju da je glasanje moguće obaviti samo lično, a ne preko punomoćnika ili putem pisma i da je obavezno poneti važeći srpski pasoš.


Naši sagovornici iz diplomatsko-konzularnih predstavništava zamolili su "Vesti" da čitaocima objasne tačnu proceduru prijavljivanja za glasanje jer su zahvaljujući neažurnosti nadležnih u Srbiji plasirane nepotpune infomacije o izborima van otadžbine.
 

Šta sve sadrži zahtev

 

Zahtev za glasanje u inostranstvu mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima. Uz zahtev treba podneti i fotokopiju pasoša. 


Kako proveriti birački spisak

 

Iako je bilo najavljeno da će od 15. marta građani putem SMS moći da provere da li su upisani u birački spisak, taj rok je sada pomeren. Na sajtu Ministarstva za državnu upravu je objavljeno da će uvid u jedinstveni birački spisak biti omogućen najkasnije od 20. marta, a da li ste upisani u birački spisak moći ćete da proverite i na sajtu ovog ministarstva - www.drzavnauprava.gov.rs - unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja.

2024 © - Vesti online