Ponedeljak 19.03.2012.
01:18 >> 01:16h
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Akcija završena, operacija odložena

JOŠ JEDAN CIKLUS HEMOTERAPIJE: Kristina Milutinović sa majkom
 




U Dečjoj bolnici glavnog grada Italije Kristina, njen brat Stanko, koji će biti donor kostne srži, otac Zoran i majka Stanka s uzbuđenjem su čitali o četiri bake iz Sidneja koje su poslale 440 australijskih dolara. Olga Milutinović, Jela Đukić, Koviljka Njegovan i Slavica Petrović poželele su da daju novčani prilog za transplantaciju kostne srži, najuspešnije metode u lečenju opake bolesti od koje Kristina boluje već šest godina. S istom željom uključio se u ovu akciju Humanitarnog mosta i Milan Opačić, takođe iz Sidneja, od kojeg je stiglo 150 dolara.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U isto vreme, novinari "Vesti" čitali su pismo Zorana Milutinovića:

"U našem poslednjem razgovoru sam vam rekao da smo blizu potrebnoj sumi za plaćanje troškova transplantacije i lečenja naše Kristine, a sada vas obaveštavam da je prikupljeno svih 155.000 evra, koliko smo dužni da uplatimo Dečjoj klinici u Rimu."


Tako danas beležimo uspešan završetak akcije koju su, kako smo nedeljama unazad pisali, započeli kosmetski Srbi, prihvatili građani Srbije i u koju su se uključili čitaoci "Vesti" rasuti širom zemaljske kugle, ali i stranci, ponajviše Nemci i Švajcarci.

Nažalost, ova pobeda humanosti još ne znači i pobedu nevidljive nemani u krhkom telu ljupke devojčice.

"... Moram da vas obavestim i da je došlo do promena u terminima i rokovima u daljem lečenju naše ćerke. Ona se dobro oseća, neko vreme je provela van bolničkog ambijenta što je doprinelo njenom vedrom raspoloženju i optimizmu. Međutim, lekari su procenili da je potrebno da Kristina primi još jedan blok hemioterapija, tako da smo ponovo u bolnici. Time su sve naredne faze lečenja odložene, uključujući i Stankova ispitivanja i uzimanja kostne srži. U ovom času niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko će terapija citostaticima trajati i kada će Kristina biti spremna da joj se operativnim putem presadi bratovljeva kostna srž. Mi se svim srcem nadamo da sve ovo što sam napisao neće trajati duže od mesec dana...", čitamo u nastavku pisma oca devojčice koja je već mesec i po na predtransplantacionim pripremama u Rimu.


Jedino što je izvesno jeste da se neočekivanim produžetkom lečenja i boravka Stanka i oca u Italiji, vanbolnički troškovi svakim novim danom uvećavaju i da u sumu od 155.000 evra nisu uračunati.


- Hvala bakama iz Australije i gospodinu Opačiću. Njihove donacije došle su u pravi čas da nam pokažu da možemo računati i na pomoć u pokrivanju troškova koji nam tek slede. Osim našeg znatno dužeg boravka u Italiji od planiranog, biće potrebne i kontrole, ako Gospod Bog da da sve dobro prođe. Hvala i svim drugim znanim i neznanim donatorima. S nekima od njih, kao sa Ljubicom Bogdanović i Duškom Radaković iz Minhena, uspostavili smo prijateljske veze. Želeli bismo i da sve druge dobrotvore naše ćerke upoznamo i pokažemo koliko cenimo to što su učinili i što čine za nas - rekao je Zoran Milutinović, zabrinut, ali ne obeshrabren jer vera u izlečenje Kristine brzo potisne svako zrno sumnje. 

Bog vas, deco, blagoslovio!

 

"Četiri bake iz Sidneja ne dozvoljavaju, draga Kristina, da te bolest muči u cvetu mladosti. Šaljemo ti ovaj skroman dar i poručujemo da se boriš. Ti si naš ponos i ne samo naš, jer ljudi iz celog sveta misle na tebe i mole se. Bog je pun ljubavi za svoju decu i čuvaće te. Stanko, sine, čestitamo ti na odluci da sestri daruješ deo sebe. Neka vas Bog blagoslovi....", napisala je Olga Milutinović u ime svojih prijateljica.


Donacije u "Vestima"

 

I dalje ostaje dogovor da donacije koje stižu posredstvom Redakcije "Vesti" ostanu u beogradskom Dopisništvu gde će ih preuzeti Zoran Milutinović kada Stanka vrati na Kosovo, obiđe najmlađeg sina Bogdana, a potom se vrati u Italiju, bar nakratko, dok Kristini ne bude obavljena transplantacija. 

2024 © - Vesti online