Petak 16.03.2012.
21:55
Beta

Jeremić: Rusija i dalje najbliža Srbiji

Na početku razgovora sa Lavrovom, Jeremić je kazao da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije.Na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora, Jeremić je kazao da "praktično nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Rusije" od kada je Srbija postala kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Sergej Lavrov i Vuk Jeremić

"Evropski procesi su jedan od prioriteta za Srbiju, ali Beograd očekuje da će prijateljstvo i podrška Rusije i dalje postojati", rekao je on.

Lavrov i Jeremić su izjavili da se stavovi dve zemlje o Kosovu u potpunosti podudaraju, navodeći da se to pitanje može rešavati samo uz poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i u dijalogu Beograda i Prištine.

Lavrov je rekao da Rusija podržava napore Srbije da se istraži slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i da se zalaže da Savet bezbednosti UN donese rezoluciju o tome. On je istakao da Srbija i Rusija vode intenzivan poltički dialog, i da su današnji razgovori o regionalnoj i svetskoj politici pokazali "bliske ili podudarne stavove".

Dva ministra su ocenila da je ekonomska saradnja u usponu, da raste obim međusobnih investicija i realizuju se projekti, pre svega u energetici.

Lavrov i Jeremić su potpisali protokol o učešću ruskih umetnika u ukrašavanju Hrama Svetog Save u Beogradu, za koji je Lavrov rekao da predstavlja još jednu potvrdu jakih veza i spremnosti za širenje odnosa u najrazličitijim oblastima.

Ministar je takođe razgovarao i sa mitropolitom Ilarionom, šefom Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije i prisustvovao liturgiji u jednom moskovskom hramu.

Jeremić će sutra prisustvovati liturgiji u podvorju Srpske pravoslave crkve u Moski, povodom osme godišnjice međunacionalnog sukoba na Kosovu.

2024 © - Vesti online