Petak 16.03.2012.
20:13
Vestionline

Josipović: Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra

"Mihailović je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata i znamo kakva su zla činili četnici u Hrvatskoj i drugim krajevima Jugoslavije. Pokušaj rehabilitacije nije dobar potez Srbije", rekao Josipović novinarima u Splitu povodom najave dela srpske vlade i medija da će Viši sud u Beogradu izreći pozitivan stav o ulozi četničkog
vojvode
.

To je unutrašnje pitanje Srbije: Ivo Josipović

Josipović je dodao da će u Srbiji "napraviti ono što oni smatraju da je dobro, ali da to sigurno ne može naići ni na čije odobravanje, posebno onih koji drže do antifašizma", prenose hrvatski portali.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska zvanično reagovati na pokušaj rehabilitacije Mihailovića, on je odgovorio da je i njegova izjava neka vrsta reakcije, te da treba pričekati do konačne odluke.

"Verovatno ćemo izraziti svoje neslaganje s tim, ali radi se o unutrašnjoj stvari Srbije", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je istakao da se iz istorijskih izvora ne može setiti nijedne bitke u kojoj su se četnici ozbiljnije borili protiv okupatora ili nekog njihovog doprinosa u borbi protiv fašizma. On je, međutim, dodao da zna za bitke u kojima su četnici zajedno s okupatorima, pa i s ustašama, učestvovali u borbama protiv partizana, kao i da su se zajedno sa poraženim snagama povlačili prema Austriji.

2024 © - Vesti online