Petak 16.03.2012.
17:44
Vestionline

Za ubistva na utakmici optuženo 75 ljudi, devet policajaca

Tužilaštvo je u četvrtak optužilo ukupno 75 ljudi, od kojih su većina navijači, da su povezani sa ubistvima koja su, kako je navedeno u optužnici, unapred planirana. Devet policajaca, među kojima šest generala i pukovnik, nalaze se u pritvoru. Po završetku utakmice kluba El Masri iz Port Saida i El Ahli iz Kaira, 1. februara, domaći navijači su utrčali u teren da proslave pobedu svog tima sa 3:1. Oni su tom prilikom napali gostujuće fudbalere i stručni štab, a potom se sukobili sa navijačima kluba
iz Kaira.

Čak devet policajaca nalazi se na optužnici

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju desetine policajaca sa pendrecima i štitovima kako stoje za vreme incidenta, koji je trajao pola sata. Tužilac je naveo da su policajci, kao i nekoliko zvaničnika kluba iz Port Saida znali da domaći navijači planiraju da napadnu rivale iz Kaira i da su im namerno dozvolili da uđu na stadion, a da ih nisu pretresli.

Policajci su navodno dozvolili da na utakmicu dođe 3.000 više navijača El Masrija nego što je dozvoljeno, kao i da su mnogi među njima bili kriminalci poznati lokalnoj policiji. U saopštenju tužilaštva navodi se da optuženi policajci nisu preduzeli nikakve mere kako bi održali javni red i bezbednost i zaštitili živote i imovinu.

Optužnica je zasnovana na video snimcima nereda, priznanjima osumnjičenih i svedočenju najmanje 700 ljudi. Ukoliko policajci budu osuđeni, to bi bio prvi pravni dokaz da je policija umešana u zločine, što već dugo tvrde prodemokratski aktivisti koji su učestvovali u prošlogodišnjim protestima.

Neredi na utakmici izazvali su sukobe u Kairu između policije i demonstranata, koji su optužilvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne radi ništa kako bi zaštitilo navijače. Policija kaže da je njihova situacija postala neodrživa od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka u protestima tokom kojih je hiljade kriminalaca pobeglo iz zatvora.

Policajci se žale i da su ljudi postali preosetljivi na policijsku upotrebu sile u borbi protiv kriminala, u isto vreme tražeći ponovno uspostavljanje bezbednosti. Stručnjak za krivično pravo Magda Butros iz vodeće egipatske grupe za zaštitu ljudskih prava ocenila je da nije bilo suštinske reforme u policiji posle pada Mubarakovog režima.

Niko od više desetina policajaca kojima se sudi za ubijanje demonstranata tokom antivladinih protesta još nije osuđen.

2024 © - Vesti online