Petak 16.03.2012.
15:53
Beta

Besplatno zemljište za mala i srednja preduzeća

Oliver Dulić: Besplatno zemljište za one koji hoće da investiraju
 

On je rekao da će izmenom Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne ili bez naknade biti omogućeno malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da lakše dođu do zemljišta na kojem će graditi pogone i zapošljavati nove radnike.

Dulić je ocenio da je ta izmena prva i jedna od najvažnijih podsticajnih mera za razvoj malih i srednjih preduzeća, kojima najveći problem predstavlja to da dođu do zemljišta na kojem će graditi.

U dogorčni zakup pod netržisnim uslovima ili besplatno će, kako je naveo, biti davano građevisnko zemljište u vlasnistvu države i lokalnih samouprava. Imamo višak zemljišta, a manjak proizvodnih pogona i zaposlenih, rekao je on, ističući da će povoljni uslovi zakupa važiti isključivo za preduzeća koja se bave proizvodnim delatnostima.

U dugorčni zakup do 99 godina će, kako je precizirao, biti davani placevi do 25 ari zemljišta, uz uslov da investitor u roku od dve godine završi objekat i da u roku od pet godina zaposli najmanje jednog radnika za svaka dva ara.

"Ako investotor ne ispuni obaveze lokalna samouprava može da raskine ugovor i da zakup građevinskog zemljišta napalti po tržišnoj ceni", rekao je Dulić.

Precizrao je da će u slučaju da ima dovoljno parcela za sve zainteresovane, svi dobiti besplatno, a da će ako bude više zainteresovanih firmi od broja parcela, cena zakupnina biti utvrđivana na osnovu ponuda, tako da bude ispod tržišne vrednosti.

2024 © - Vesti online