Petak 16.03.2012.
14:20

Kluni i Obama: Kako do mira u Sudanu?

I glumac i mirotvorac: Džordž Kluni
 

Kluni je u Beloj kući, posle sastanka sa Obamom, izjavio da je sa sastanka sa predsednikom izašao ohrabren da postoji interesovanje na visokom nivou da se reši humanitarna kriza u tom regionu, kojem uskoro preti masovna glad.

Obama i Hu bi trebalo da se sastanu krajem meseca na marginama samita o nukelarnoj bezbednosti u Južnoj Koreji. Kluni je naveo da Kina šest odsto nafte uvozi iz Sudana, zbog čega ima ekonomski motiv da se u tom afričkom regionu uspostavi mir.

Sukobi između naftom bogatog Južnog Sudana i Sudana, kroz koji prolaze naftovodi, blokirali su izvoz nafte što je uticalo na njeno poskupljenje.

Kluni, koji se nedavno vratio sa osmodnevnog boravka u Sudanu, istakao je da je neophodno što pre poslati humanitarnu pomoć, jer kada počne sezona kiša biće nemoguće dopreti do onih kojima je pomoć potrebna.

Holivudski glumac je, posle 15-minutnog razgovora sa američkim predsednikom, istakao da je njegova uloga da ukaže na problem i privuče pažnju javnosti, a ne da ga reši.

Kluni je u sredu svedočio pred američkim Kongresom koji je raspravljao o situaciji u Sudanu, a to veče je prisustvovao večeri koju je Obama priredio u čast britanskog premijera Dejvida Kamerona.

2024 © - Vesti online