Nedelja 18.03.2012.
08:00
B92

Grad Smeća - grad budućnosti

Kairo izjutra
 

Grad Đubreta, kako je poznata ova lokacija, dugo je bio poslednja stanica za smeće iz cele prestonice Egipta.

Ovde ljudi pod nazivom Zabbaleen-i vide boravak u smeću kao način života. Kako je snimljeno i u dokumentarcu Garbage Dreams, Zabbaleen-i zarađuju za život tako što skupljaju otpad po Kairu, a zatim ga sortiraju i recikliraju.

Organskim ostacima hrane svinje od kojih kasnije imaju meso i đubrivo. Međutim, populacija Kaira ubrzano raste, pa sa njim i količine smeća. Pošto su vlasti uklonile svinjce tokom epidemije svinjskog gripa 2009. đubre je sve teže kontrolisati.

Egipatski zvaničnici pokušali su da modernizuju sistem sakupljanja otpada, ali privatne kompanije koje su potpisale ugovor, ne mogu da izađu na kraj sa problemom podjednako efikasno kao Zabbaleen-i.

Oni apeluju da se što pre prikupe sredstva kako bi se otvorile škole za reciklažu, dok drugi poput firme Mekano Architects imaju nešto šire rešenje. Ta kompanija ima ideju da reciklira smeće u vertikalni grad pod nazivom Seme Života (Seeds of Life).

Organsko smeće bilo bi korišćeno za prikupljanje biogasa, a drugi otpad bi bio pretvoren u građevinski materijal. Cevi koje potpomažu strukture bi mogle i da prikupljaju energiju vetra, pa da u jednom trenutku stanovnici ovog neobičnog grada mogu imati i vodu i struju.

2024 © - Vesti online