Četvrtak 15.03.2012.
09:49
Srna

Kina: Političar smenjen zbog odlaska u američku ambasadu

Od svevideće crvene zvezde nema bekstva

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da je Silaj je bio jedan od glavnih kandidata za unapređenje u više rangove kada se kasnije tokom godine bude menjalo rukovodstvo zemlje.

Međutim, izbio je skandal kada je bivši šef policije Vang Liđun tokom prošlog meseca proveo dan u konzulatu SAD u gradu Čengdu. Vang je u Čongkingu predvodio borbu protiv organizovanog kriminala kojom su se proslavili on i smenjeni Silaj.

Njegova poseta konzulatu SAD izazvala je glasine da se sprema da prebegne. Smenjen je i sa funkcije zamenika gradonačelnika Čongkinga. Vang je sada pod nadzorom bezbednosnih zvaničnika u Pekingu, a protiv njega je pokrenuta policijska istraga.

Otpuštanje Silaja sa funkcije usledilo je dan posle okončanja godišnje parlamentarne sednice kojoj nije prisustvovao što je izazvalo spekulacije o njegovoj političkoj budućnosti.

Silaj je tokom protekle nedelje prvi put govorio o incidentu sa Liđunom. Prema njegovim rečima, nije mogao ni da sanja da će Vang prebeći. "Sve se desilo iznenada. Osećam se kao da sam imao poverenje u pogrešnu osobu", rekao je Silaj.

Na njegovu funkciju doći će zamenik premijera Žang Deđijang, koji će takođe obavljati i Silajevu funkciju regionalnog lidera Komunističke stranke u Čongkingu. U izveštaju se ne pominje da li je Silaj ostao i bez funkcije u Centralnom komitetu stranke i Politbirou u Pekingu

2024 © - Vesti online