Sreda 14.03.2012.
18:53
RTS

Bugarski mitropolit udario novinarku

Mitropolit Kalinik
 

Početak zasedanja Sinoda Bugarske pravoslavne crkve (BPC) prati velika nervoza zbog objavljivanja dosijea mitropolita i njihove saradnje sa Državnom bezbednosti, ali i incidenti ispred zgrade Patrijaršije.

Naime, posle nervoze bugarskih mitopolita zbog objavljivanja tajnih dosijea iz kojih se vidi njihova saradnja sa službom bezbednosti, usledio je incident koji se dogodio kada je mitropolit Kalinik iz Vracea udario novinarku Bugarske državne televizije.

S obzirom da su 11 od 15 aktuelnih mitropolita bili saradnici DB-a, juče su se ispred zgrade patriajršije BPC okupili novinari kako bi ih pitali o toj temi, ali su oni odbili da odgovaraju na pitanja.

Vladike koje nisu bili saradnici DB, traže da se sazove vanredni crkveno-narodni sabor, na kome, pored arhijereja, učestvuju i vernici.

Kako je prenela Verska informativna agencija, novinari već tri meseca postavljaju vladikama isto pitanje, na koje još nisu dobili odgovor. Oni su, naime, zainteresovani da saznaju nešto o stavu Sinoda o tajnim dosijeima.

Jedino je mitropolit Varne Kiril Kovačev novinarima pručio: "Bog da vas blagoslovi, da ste živi i zdravi", dok je vladika Amvrosije novinare upitao: "Zašto vas to uopšte interesuje"?

Mitropolit Kalinik je, pak, udario novinarku državne televizije Elijanu Dimitrovu, a sam incident snimljen je i kamerom.

Sinod BPC čine svi aktivni mitropoliti pa se on još u javnosti predstavlja kao "mali sabor".

Po Ustavu BPC, zasedanja Sinoda se održavaju obavezno dva puta godišnje, juna i novembra. Sadašnje zasedanje je označeno kao "vanredno".

Iako je tema dosijea u dnevnom redu zasedanja najavljena medju "ostala pitanja" reč je o temi u centru pažnje ovog zasedanja i bugarske javnosti.

2024 © - Vesti online